BENET MOXO

3r classificat en el concurs de 35 habitatges HPO a Sant Cugat del Vallès.

La proposta s'adapta al relleu de la parcel·la aconseguint un equilibri sense necessitat d'aportar o extreure terra. La diferència d'altura entre el nivell del carrer i la parcel·la es converteix en l'estratègia d'implantació topogràfica que influeix en diversos aspectes clau, tots ells contribuint a l'economia de la proposta com a factor estratègic. Després de configurar la volumetria de dues estructures articulades per una ròtula, es logra optimitzar les vies d'evacuació i instal·lar un sol nucli d'escala amb ascensor. L'escala del nucli no arriba fins a l'aparcament, estalviant aquest tram i augmentant la utilitat d'aquest nivell gràcies a l'accés al nivell del sòl.

La tipologia proposa una estructura d'habitatge sense jerarquia en què la cuina-menjador i l'estança tenen el mateix pes, així com les habitacions entre si. La disposició diagonal de les estances promou la connexió visual i física, permetent al mateix temps la seva segregació a través d'un únic element mòbil. Tots els espais es comuniquen amb altres estances a través de connexions transversals, eliminant la necessitat de passadissos i optimitzant les seves superfícies.

Ambdues tipologies implementades estandarditzen els seus components, aconseguint cuines, sales d'estar, banys i habitacions idèntiques en el 100% de les vivendes degut a la industrialització. La modulació dels tancaments planificats i la producció en cadena dels components proporcionen habitatges estructurades a través d'elements prefabricats. A més, concentren la instal·lació de les instal·lacions a les zones humides, des d'on es climatitza l'habitatge, minimitzant així els recursos i perseguint l'economia del projecte.

Els espais exteriors es ubiquen als extrems, creant terrasses com a filtres estratègics. Les estratègies d'estalvi energètic es basen en l'autosuficiència, juntament amb les estratègies passives implementades en el projecte, amb l'objectiu d'aconseguir una arquitectura bioclimàtica d'Energia Quasi Nul·la (nZEB).

L'orientació de l'edifici, la seva envoltant, l'acumulació o dispersió estratègica de la calor, els sistemes de control solar, la ventilació i la il·luminació natural són els factors incorporats en el projecte i que es reflecteixen en les decisions preses des de la perspectiva de l'arquitectura.

Projecte en col·laboració amb Vilo Arquitectes i Rodón Arquitectes.

Concurs organitzat per Promusa.